Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

«Ντοκουμέντο-Η Μάχη της Αθήνας» του Τάσου Λέρτα, ψηφιακά αποκαταστημένη από 19/12/2019

Στην επέτειο των 75 χρόνων από τη Μάχη της Αθήνας η New Star παρουσιάζει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το ακυκλοφόρητο ντοκιμαντέρ του Τάσου Λέρτα «Ντοκουμέντο-Η Μάχη της Αθήνας», παραγωγής του 1982.

Ένα ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στα γεγονότα και μοιάζει επίκαιρο όσο ποτέ ψηφιακά αποκαταστημένο από 19/12/2019 σε πρώτη εμπορική διανομή από την New Star.
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ-Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σκηνοθεσία: ΛΕΡΤΑΣ ΤΑΣΟΣ
Σενάριο: ΛΕΡΤΑΣ ΤΑΣΟΣ
Είδος: ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοντάζ: ΑΛΕΠΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
Μουσική Σύνθεση: ΜΠΛΑΦΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Παραγωγός: ΛΕΡΤΑΣ ΤΑΣΟΣ, 1982
Γλώσσα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Διάρκεια: 84′
Ο Ράιτ, ένας Βρετανός στρατιώτης στην Ελλάδα, γράφει στους δικούς
του: «Ντρέπομαι. Ντρέπομαι τρομερά για το ρόλο που παίζει εδώ η Βρετανία. Θα ήθελα να ήμουν στη Βουλή των Κοινοτήτων και να ακούσω και να μπω στη συζήτηση. Θα εκσφενδόνιζα τη ντροπή των πράξεών μας, στο πρόσωπο της Κυβερνήσεως που είναι υπεύθυνη γι’ αυτά τα εγκλήματα. Η Δημοκρατία μας, μπουκώνεται στον Ελληνικό λαό με τις σφαίρες. Για ποιο λόγο αποχωριστήκαμε, γιατί αποχωρίστηκα από τα παιδιά; Για ποιο λόγο έχει η χώρα μας ολοκληρωτικοποιηθεί, για ποιο λόγο έχει η χώρα μας ματώσει, βομβαρδιστεί, ούτε ο Θεός ξέρει πια. Ειλικρινά είμαι βαθιά κλονισμένος, από τις εξελίξεις που έχουν πάρει τα πράγματα. Και δεν είμαι μόνος.»
Από Τσώρτσιλ προς Λίμπερ:
5 Δεκεμβρίου 1944
«Πρέπει να υποχρεώσετε τον Παπανδρέου να κάνει το καθήκον του και να τον διαβεβαιώσετε ότι αν το κάνει, θα υποστηριχθεί με όλες τις δυνάμεις μας. Αν παραιτηθεί, φυλακίστε τον, έως ότου συνέλθει, όταν πια θα έχουν τελειώσει οι μάχες. Θα μπορούσε το ίδιο καλά να «αρρωστήσει» και να μην μπορεί να τον πλησιάσει κανείς. Έχει περάσει ο καιρός που η οποιαδήποτε ομάδα Ελλήνων πολιτικών θα μπορούσε να επηρεάσει αυτήν την εξέγερση του όχλου. Η μόνη του ελπίδα, είναι να βγει από αυτήν την κατάσταση, τασσόμενος ανεπιφύλακτα στο πλευρό μας. Θα δείτε στο αμέσως επόμενο τηλεγράφημά μου ότι ανέθεσα το όλο θέμα της άμυνας των Αθηνών, της διαχειρίσεως του νόμου και της τάξεως, στα χέρια του στρατηγού Σκόμπι και ότι τον διαβεβαίωσα πως θα υποστηριχθεί έστω κι αν κρίνει αναγκαίο να χρησιμοποιήσει οσηδήποτε βία.»
Σύνοψη
Το ντοκιμαντέρ «Ντοκουμέντο -Η Μάχη των Αθηνών», αφηγείται τα
σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, από την 4η Αυγούστου του
1936 έως την 4η Δεκεμβρίου του 1944. Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε ένα
μοναδικό υλικό – αποσπάσματα από τα επίκαιρα εκείνης της εποχής, που ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα. Για δέκα χρόνια, ο σκηνοθέτης ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής για να αποκαταστήσει την αλήθεια και κομμάτι-κομμάτι μάζεψε εικόνες και επεισόδια, ψάχνοντας σε ατομικές συλλογές και κινηματογραφικά αρχεία εκείνων των χρόνων.
Μας παραδίδει ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, που αποτυπώνει την αλήθεια αυτών των χρόνων που βασάνισαν την Ελλάδα και τους Έλληνες και που δεν είχε ποτέ πραγματικά φωτιστεί.
Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος ο Αναστάσιος Λέρτας, μετά από χρόνια
αναζητήσεων αποτυπώνει τα γεγονότα και γοητεύει με τη μοναδικότητα του
κινηματογραφικού υλικού του. Βλέπουμε το χρονικό των ευτυχισμένων ημερών της νίκης των Ελλήνων δημοκρατών επί του φασισμού και το χρονικό των τραγικών γεγονότων, όταν με τη βοήθεια των αγγλικών στρατευμάτων οι μοναρχο-φασίστες κλέβουν αυτή τη νίκη από το λαό. Η μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας υπήρξε αρκετά δύσκολη και η ταινία αποτελεί ερμηνείας της.
Ο Τάσος Λέρτας, δημιουργός της ταινίας «Ντοκουμέντο – Η Μάχη της Αθήνας», απέσπασε το βραβείο «Ειρήνης και Φιλίας των Λαών» μέσα από 106 χώρες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, το 1983.