Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Πορεία μνήμης σε μια Αθήνα «αστακό»

Μαθητικό συλλαλητήριο στην επέτειο των έντεκα χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου…

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Πιστοί στο ραντεβού μνήμης για τον δολοφονηθέντα Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας υπό στενό αστυνομικό κλοιό. Η παρουσία των αστυνομικών μόνο διακριτική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς βρίσκονταν παντού ενώ σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα ασφαλείας.
Οι μαθητές ξεκίνησαν την πορεία λίγα λεπτά μετά τις 13.00 από το Προπύλαια και στο πλευρό τους διαδήλωσαν και φοιτητές.

Στη δυναμική και παράλληλα ειρηνική πορεία ακούστηκαν τα γνωστά συνθήματα του Δεκέμβρη («το όπλο των μπάτσων είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό») και ενάντια στο κλίμα της κρατικής καταστολής και του δόγματος «νόμος και τάξη» που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση.
Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14.30 με τους νεαρούς αντιεξουσιαστές να φεύγουν προς τα Εξάρχεια υπό την αυστηρή επιτήρηση των δυνάμεων καταστολής.

Τη σκυτάλη από τους μαθητές θα πάρουν πολίτες, οργανώσεις της Αριστεράς, κόμματα και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου το απόγευμα με τα Προπύλαια των Αθηνών να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς εκεί πραγματοποιείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση στη χώρα.
ΕΦ.ΣΥΝ.
Κλειστό θα είναι όλη τη μέρα σήμερα το κέντρο ενώ ο ΟΑΣΑ θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις στις διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών και των γραμμών τρόλεϊ, σταδιακά και ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της Τροχαίας.
Επιπλέον καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας κλειστός παραμένει από νωρίς το πρωί ο σταθμός Μετρό στο Πανεπιστήμιο, με τα τρένα να διέρχονται χωρίς να σταματούν.
ΕΦ.ΣΥΝ
⇒ Στην πλατεία Καμάρας κατέληξε η πορεία μαθητών και αντιεξουσιαστών, στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα για τον Γρηγορόπουλο και για τις καταλήψεις.