Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Πορεία συνταξιούχων στο Χονγκ Κονγκ κατά της αστυνομικής βίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ κατά της αστυνομικής βίας

AP Photo/Ng Han Guan
Μεγαλώνει η αντίδραση στο Χονγκ Κονγκ κατά της αστυνομικής βίας που έχει ασκηθεί και ασκείται εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούν πολιτική αλλαγή και προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στη χώρα, γεγονός που διατρανώθηκε και με το αποτέλεσμα πρόσφατων των εκλογών, όπου οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κέρδισαν σαρωτικά.
Η πρώτη από τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στην πρώην βρετανική αποικία πραγματοποιήθηκε από μαθητές γυμνασίου και συνταξιούχους, οι διαδήλωσαν τη στήριξή τους στα θύματα της αστυνομικής βίας και τις παράνομες συλλήψεις.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, που έχει την πλήρη στήριξη του Πεκίνου, έχει υποσχεθεί ότι θα συστήσει ειδική επιτροπή για να ερευνήσει τον τρόπο χειρισμού της κρίσης, που ξέσπασε πριν από πέντε μήνες, με τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια να γίνονται όλο και πιο βίαια. Ωστόσο είναι ελάχιστοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα ή να είναι αντικειμενικά τα αποτελέσματά της.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Prince Edward, για να τιμήσουν τους νεκρούς διαδήλωσης πριν από τρεις μήνες στο σημείο αυτό, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως «εκδίκηση» και «πέντε αιτήματα».
AP Photo/Ng Han Guan
Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ότι εκείνο το βράδυ σκοτώθηκαν διαδηλωτές, ενώ οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις απαιτούν να δοθούν στη δημοσιότητα τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας ώστε να αποδειχθεί τι συνέβη πραγματικά.
Υπέρ της διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας έχει ταχθεί και η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.
«Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να είναι μια κανονική, ανεξάρτητη και αντικειμενική δικαστική έρευνα για τις αναφορές περί ακραίας αστυνομικής βίας», ανέφερε.