Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Προσφυγή της ΕλΕΔΑ στον Συνήγορο του Πολίτη για τις επανειλημμένες υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας

Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης
EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Γιώτα Τέσση
Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη για τα επανειλημμένα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας κατέθεσε χθες η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ),
τονίζοντας ότι για τη δράση αυτή, «που φαίνεται να έχει τη μορφή συστηματικής παρανομίας», δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση ή έρευνα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Μία από τις καταγγελίες αυτές, που προκάλεσε αίσθηση για τον απάνθρωπο και εξευτελιστικό τρόπο με τον οποίο τριάντα ΜΑΤατζήδες συμπεριφέρθηκαν σε 20χρονο σπουδαστή, δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.» («Αστυνομική τρομοκρατία χωρίς σταματημό»), αναδεικνύοντας το αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί στους αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων έφτασε στο σημείο να απειλήσει τον 20χρονο λέγοντας «βλέπεις, ρε αρχίδι, δεν έχω ούτε σήμα ούτε αριθμό. Αν θέλω σε σκοτώνω τώρα και σε στέλνω γυμνό στη μάνα σου».
Σ’ αυτό το έλλειμμα λογοδοσίας από τα αστυνομικά όργανα εστιάζει στην αναφορά της η ΕλΕΔΑ, σημειώνοντας ότι συνιστά βαρύ πλήγμα για ένα κράτος δικαίου.
Τονίζει, επίσης, ότι «ο Ν. 4443/2016 παρέχει τη δυνατότητα στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη να επιλαμβάνεται και αυτεπαγγέλτως υποθέσεων έπειτα από πληροφορίες, με συγκεκριμένα στοιχεία για περιστατικά που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, ιδίως όταν αυτά προέρχονται από δημοσιεύματα ή εκπομπές ΜΜΕ» και καλεί τον ΣτΠ να συνδράμει προκειμένου να μη μείνουν ατιμώρητα τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας.
Τα πειθαρχικά παραπτώματα αστυνομικών αναμένεται να διερευνηθούν και από την πενταμελή επιτροπή, υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Ν. Αλιβιζάτου, που συστήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη.