Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Η δημόσια Υγεία στην εντατική

Ολοένα και περισσότερα νοσοκομειακά τμήματα ανακοινώνουν ότι βάζουν λουκέτο ή ότι ωθούνται προς αυτό λόγω υποστελέχωσης, με το παζλ της δημόσιας Υγείας να συμπληρώνεται και να διαφαίνεται εικόνα απόλυτης διάλυσης. Έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική της Καλλιθέας, παράρτημα το ποίο εξέταζε περίπου 7.000 παιδιά τον χρόνο, ενώ την ίδια ώρα το τμήμα της Παιδοψυχιατρικής του Παίδων Πεντέλης οδηγείται σε λουκέτο. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ πως ενώ υπάρχουν περίπου 80 εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Έπειτα από την πρόσφατη συνταξιοδότηση της τελευταίας παιδιάτρου του παραρτήματος Καλλιθέας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» μπαίνει και επίσημα τέλος στη λειτουργία του, όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ.
Το συγκεκριμένο Παράρτημα δημιουργήθηκε ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής σε παιδιατρικές ειδικότητες, λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με Παιδιατρική Κλινική, Χειρουργείο, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Οφθαλμολογικό Ιατρείο, Ορθοπεδικό, ΩΡΛ, Οδοντιατρικό, με δωμάτια νοσηλείας σε τρεις ορόφους.
Όπως επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, σταδιακά, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησε η απαξίωση του, οδηγώντας τη μία κλινική μετά την άλλη σε κλείσιμο, χωρίς καμία μέριμνα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για επαρκή στελέχωση. Ως αποτέλεσμα το 2011 λειτουργούσαν μόνο τα Εξωτερικά Ιατρεία της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής (χωρίς να νοσηλεύουν) με δύο μόνο παιδιάτρος. Αυτή η συνεχής υποστελέχωση οδήγησε να υπάρχει μια παιδίατρος, όπου μόνο για το έτος 2019 εξέτασε 7.000 παιδιά.
«Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου με τη συνταξιοδότηση της ανακοινώθηκε και επίσημα η παύση λειτουργίας του τμήματος! Την ίδια στιγμή τα επείγοντα των δύο μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων Παίδων «Αγ. Σοφία» και «Παναγιώτη & Αγ. Κυριακού» στενάζουν καθημερινά με την αναμονή να φτάνει τις 8 και 9 ώρες», αναφέρεται.
Καμπανάκι για το Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Παίδων

Μέσω εγγράφου που απέστειλε προς αρμόδιους φορείς ο Διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Παίδων Πεντέλης, Γ. Γκριτζέλας, περιγράφει τη δραματική κατάσταση που υπάρχει στο τμήμα λόγω της υποστελέχωσης με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των λειτουργιών του.
Όπως εξηγεί, παραμένουν κενές 4 οργανικές θέσεις ιατρών, η μοναδική οργανική θέση ψυχολόγου και η μοναδική οργανική θέση κοινωνικού λειτουργού, ενώ η Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της μετά την 1/2/2020. «Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων καθίσταται αναγκαίος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αναβολή όλων των προγραμματισμένων χειρουργείων στο «Αγία Όλγα»
Στην αναβολή όλων των τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων έχει προχωρήσει εδώ και μερικές ημέρες το Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα» λόγω των εντεινόμενων το τελευταίο διάστημα ελλείψεων σε προσωπικό, κυρίως στο αναισθησιολογικό και ακτινολογικό τμήμα.
Οι περίπου 100 ασθενείς της λίστας χειρουργείου που είχαν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις για αυτή την εβδομάδα έχουν ενημερωθεί ότι ματαιώνονται τα ραντεβού τους.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν την απουσία προσλήψεων ιατρικού προσωπικού η οποία οδηγεί καθημερινά στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και απειλούν με αναστολή λειτουργίας δυο τμημάτων, του ακτινολογικού και του αναισθησιολογικού που αποτελούν κρίσιμο κρίκο για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των εκτελούμενων επεμβάσεων.
Μάλιστα καταγγέλλουν ότι οι μηδενικές προσλήψεις και ο συνειδητός εκφυλισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει στόχο την εξυπηρέτηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Εκτός εντατικής 50 διασωληνωμένοι ασθενείς
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν 80 έως 100 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία εξοπλισμένες που δεν λειτουργούν, λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
Όπως καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπάρχουν και ασθενείς με συμπτώματα γρίπης διασωληνωμένοι σε θαλάμους πνευμονολογικών και παθολογικών κλινικών. Για τους ασθενείς αυτούς, δεν υπάρχει αποτέλεσμα στην προσπάθεια να βρεθεί κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως, πέραν των εξαγγελιών, καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής στα δημόσια νοσοκομεία για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση της γρίπης.
Η ταλαιπωρία στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) συνεχίζεται για τους ασθενείς και τα μεγάλα νοσοκομεία αναπτύσσουν ράντζα.
Το σοβαρότερο όλων είναι οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ. Το Σαββατοκύριακο, η λίστα αναμονής ήταν 50 ασθενείς.
Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, δεν επαρκούν τα 224 κρεβάτια ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής και, στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση της γρίπης, η λίστα θα μεγαλώσει κατά πολύ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι χθες υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ την Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο οι εφοπλιστές θα αναλάβουν το κόστος για την ανακαίνιση των χώρων υγιεινής κάποιων δημόσιων νοσοκομείων και την ανανέωση των σεντονιών και των κουβερτών και των υπολοίπων για να ξαναδοθεί, όπως αναφέρθηκε, «ένα αίσθημα αξιοπρέπειας στους ασθενείς».
TPP