Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Οι γιατροί της Λέσβου απαντούν στην παραπληροφόρηση για το προσφυγικό – Δυο λόγια για τον δημοσιογράφο της Μυτιλήνης Γιάννης Συνάνη

Εύστοχη και με καίριες επισημάνσεις η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, για το προσφυγικό ζήτημα, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους κατοίκους του νησιού.
Φυσικά αυτή η τοποθέτηση θα περάσει απαρατήρητη από όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ αφού «χαλάει την σούπα» που μας σερβίρουν τόσο καιρό, αυτοδιοικητικοί και συντηρητικοί πολιτικοί παράγοντες της Λέσβου.

Γιατί κύριοι τηλεοπτικοί «εκπομπάρχες» δεν καλείται κάποιον εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου για να ακούσετε τις απόψεις του;
Κατανοητό να προσφέρεται στασίδι στον ακροδεξιό περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρη.
Πλήρως αντιληπτό να εμπιστεύεστε ένα άτομο για να μας ενημερώνει, σαν τον Γιάννη Συνάνη ο οποίος έχει κατηγορηθεί δημόσια από τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη, ότι «παραπληροφορεί» και «στήνει γεγονότα» για «να πουλήσει την είδηση έναντι 50ευρου».
(Σήμερα μάλιστα ο Συνάνης αναλαμβάνει με κείμενο του να δώσει άλλοθι στα 7 φασιστόπουτρα που συμμετείχαν σε “τάγμα εφόδου” στην Μυτιλήνη και συνελήφθησαν.
Γράφει στην ιστοσελίδα του: “Οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους της Λέσβου έχουν προκαλέσει οι συλλήψεις από την αστυνομία 7 ατόμων – όλοι οι συλληφθέντες μέχρι 24 ετών και μεταξύ τους 3 ανήλικα παιδιά – με την κατηγορία ότι «ενώθηκαν με σκοπό την – από κοινού – διάπραξη εκνόμων ενεργειών, κυρίως σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών.»”.
Για να δώσει μάλιστα αληθοφάνεια στις ανοησίες του, επικαλείται στην “πέτσινη” “είδηση για “τη μετανάστρια που προσπάθησε να πάρει το όπλο από τον αστυνομικό”).
Ας δούμε εκτενή αποσπάσματα από τον Ι.Σ Λέσβου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ .
Το νησί μας βρίσκεται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων και συζητήσεων όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα.
Τις τελευταίες ημέρες με ιδιαιτέρως δραματικό τρόπο, αναδείχτηκαν όλες οι πτυχές του τεράστιου αυτού προβλήματος .
Ειδικά αυτή την περίοδο παρουσιάζει όξυνση διότι έχουν εγκλωβιστεί στο νησί μας σχεδόν 25.000 άνθρωποι! Οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συγκεντρωμένοι στο ΚΥΤ της Μοριας και κυρίως στον γύρω χώρο.
Ζουν σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές , μέσα σε τόνους σκουπιδιών με τα λύματα να τρέχουν παντού, στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα – πρόχειρα καταλύματα, μέσα στα λασπόνερα και το κρύο. Άντρες γυναίκες και μαζί τους χιλιάδες παιδιά, απελπισμένοι χωρίς να βλέπουν καμία διέξοδο για την μετακίνηση τους. Οι συνθήκες αυτές και η απελπισία γεννούν εντάσεις, εξεγέρσεις ακόμα και αυτοκτονίες….
Ο Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίζει αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους με βία και καχυποψία, καλό θα ήταν να πάρει άμεσα μέτρα όπως:
1) Τον συνεχή απεγκλωβισμό τους από το νησί με μετακίνηση πρώτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα και κατόπιν στις χώρες που επιθυμούν. Ειδάλλως δεν μπορεί να προκύψει καμιά ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης παρά μόνο επιδείνωση. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν και οι συνθήκες που συμβάλουν στον εγκλωβισμό των ανθρώπων στο νησί. Να τους προμηθεύσει με τα κατάλληλα έγγραφα για να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού τους.
2) Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι ούτε η δημιουργία νέων hotspot, ανοιχτών η κλειστών , ούτε η συνέχιση λειτουργίας των υπαρχόντων τα οποία πρέπει να κλείσουν. Αντ’ αυτού, να λειτουργεί μια μικρή δομή η οποία αποκλειστικό ρόλο θα έχει την καταγραφή των νεοαφιχθεντων, την ιατρική τους εξέταση και την άμεση προώθηση τους σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου θα ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η διαδικασία παροχής ασύλου.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου θεωρεί ότι η συνεχής κυβερνητική προσπάθεια για δημιουργία νέων κέντρων, η χρήση αστυνομικής βίας έναντι μεταναστών και προσφύγων, οι επικίνδυνες αναφορές περί αποτροπής εισόδου τους στην θάλασσα, μόνο «λαδί στην φωτιά ρίχνουν» ενισχύοντας ακραίες φασιστικές φωνές και είναι φυσικά ατελέσφορη.
Κανένα νόημα δεν έχει η αναζήτηση υποκινητών, όσο και αν είναι ύποπτος ο ρόλος αρκετών ΜΚΟ, που είμαστε σύμφωνοι για την ταυτοποίηση τους, την στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες ενισχύονται ποικιλοτρόπως από διεθνής οργανισμούς ( ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση) και κράτη.
Υποκινητής είναι ο πόλεμος, η φτώχεια η εξαθλίωση, οι απαράδεκτες συνθήκες ζωής.
Μέχρις ότου όμως λυθούν αυτά, καλύτερα θα ήταν το κράτος να υλοποιήσει όλες τις παραπάνω προτάσεις μας.
Θα είναι το καλύτερο για όλους – ντόπιους και πρόσφυγες !!