Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Έκρυθμη κατάσταση στο Ν. Σουδάν: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες λόγω εμφυλίου

Στρατόπεδο δυνάμεων της αντιπολίτευση στο Νότιο Σουδάν
AP Photo/Sam Mednick
Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν… 
κατά τη διάρκεια συγκρούσεων από το σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα μεταξύ δυνάμεων του στρατού του Νοτίου Σουδάν και ένοπλων πολιτοφυλάκων στην περιοχή Τοντζ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, η σύγκρουση ξέσπασε έπειτα από διαφωνία που προέκυψε στη διάρκεια άσκησης αφοπλισμού. Όπως ανέφεραν κυανόκρανοι που βρίσκονται στη χώρα, στη διάρκεια της σύγκρουσης, λεηλατήθηκαν καταστήματα ενώ άλλα καταστράφηκαν γιατί τους έβαλαν φωτιά. Για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, δεκάδες γυναικόπαιδα αναγκάστηκαν να φύγουν από την πόλη.
Η κατάσταση είναι έκρυθμη και δυνάμεις του ΟΗΕ σπεύδουν στην περιοχή για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Ο Οργανισμός κάνει έκκληση στους αντιμαχόμενους να κατεβάσουν τα όπλα και να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης «για το καλό των κοινοτήτων τους».
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι η ειρηνευτική αποστολή στη χώρα δεσμεύεται να συμβάλει στην προσπάθεια, συγκαλώντας συνάντηση των πολιτικών ηγετών στην περιοχή ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.
Το Νότιο Σουδάν απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, ωστόσο από το 2013 βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο καθώς αντίπαλες φυλές διεκδικούν την ηγεσία της χώρας. Οι έως τώρα διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες έχουν αποτύχει και ο εμφύλιος έχει γίνει η αιτία να χάσουν μέχρι στιγμής τη ζωή του 400.000 άνθρωποι και εκατομμύρια να εκτοπιστούν.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr