Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Ο Λευκός Οίκος πίσω από την εξαγορά του TikTok από τη Microsoft

Πηγή: WSWS
Με τις «πλάτες» του αμερικανικού κράτους και προσωπικά του προέδρου Τραμπ φαίνεται ότι σχεδιάζει να προχωρήσει η Microsoft στην επιθετική εξαγορά της εφαρμογής κινητών τηλεφώνων TikTok από την εταιρεία ByteDance με έδρα την Κίνα.

Με ανάρτησή της στο ίντερνετ, η εταιρεία δήλωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Σάτγια Ναντέλα, μίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ και «δεσμεύεται να αποκτήσει το TikTok, αφού προηγηθεί πλήρης έλεγχος ασφαλείας, καθώς και να παρέχει τα κατάλληλα οικονομικά οφέλη στις Ηνωμένες Πολιτείες». Η ανάρτηση ανέφερε, ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί «το αργότερο στις 15 Σεπτεμβρίου 2020».
Η εξαγορά θα συνεπάγεται την απορρόφηση από τη Microsoft των λειτουργιών της εν λόγω πλατφόρμας βίντεο στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Microsoft, η εξαγορά του TikTok θα πραγματοποιηθεί με ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο εμπλοκής του Λευκού Οίκου. Η δήλωση αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Microsoft προσβλέπει στη συνέχιση του διαλόγου με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου».
Επιπλέον, η Microsoft δηλώνει ότι οι νέοι κάτοχοι της εξαιρετικά δημοφιλούς εφαρμογής, θα διαχειρίζονται το TikTok υπό την άμεση επίβλεψη των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας των χώρων όπου θα λειτουργεί.
Η ανακοίνωση της Microsoft δεν αποτελεί έκπληξη, ύστερα και από την εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Fox News. Ο Πομπέο είπε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «θα αναλάβει δράση τις επόμενες μέρες» όσον αφορά τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένου του TikTok,
Η πλατφόρμα σύντομων βίντεο, έχει περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, 800 εκατομμύρια παγκοσμίως και έχει «κατέβει» 2,2 δισεκατομμύρια φορές.
Αναμφίβολα, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις διαπραγματεύσεις για το TikTok, είναι το γεγονός ότι η εταιρεία έχει πρόσφατα εκτιμηθεί στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, με ένα σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων να προέρχεται από τις αμερικανικές εταιρείες μετοχών Coatue Management και Sequoia Capital.
Το γεγονός ότι διαθέτει τεράστια βάση χρηστών στις ΗΠΑ αλλά και η εμπλοκή της αμερικανικής οικονομικής ελίτ με το TikTok, κάνει την πλήρη απαγόρευση της εφαρμογής δίκοπο μαχαίρι για τον Πρόεδρο Τράμπ. Όπως φαίνεται λοιπόν κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα ήταν πολύ καλύτερο απλώς να «κλέψουν» την εφαρμογή από την ByteDance με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια.
ΠΗΓΗ: info-war.gr 
Κοινοποίηση άρθρου