Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ:ΤΟ ΞΕΦΩΤΟ ΞΕΜΑΚΡΑΙΝΕΙ…

 

«Αν δεν προσέξουμε, η επιδημία θα αποτελέσει ένα ορόσημο στην ιστορία της παρακολούθησης.

Όχι μόνο επειδή μπορεί να τυποποιήσει τη χρήση εργαλείων μαζικής παρακολούθησης σε χώρες που τα είχαν μέχρι τότε απορρίψει, αλλά κυρίως επειδή μπορεί να σηματοδοτήσει μια θεαματική μετάβαση προς μια «υποδόρια» παρακολούθηση. Προηγουμένως, όταν το δάκτυλό σας έκανε κλικ σ’ έναν σύνδεσμο στο «έξυπνο» κινητό σας, η κυβέρνηση ήθελε να ξέρει ποιος ήταν αυτός ο σύνδεσμος. Τώρα η κυβέρνηση θέλει να ξέρει τη θερμοκρασία του δακτύλου σας και την πίεση του αίματος κάτω από το δέρμα σας». Γιουβάλ Νόα Χαράρι

«Μία παγκόσμια επιστημονική κοινωνία δεν θα μπορεί να είναι σταθερή εκτός εάν υπάρχει παγκόσμια διακυβέρνηση». Μπέρτραντ Ράσελ

Το Δελτίο 142 του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Πολιτικής Πρόβλεψης (LEAP) έκανε την εξής παρατήρηση: «Η Κίνα εξαπέλυσε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, πρωτόγνωρου μεγέθους, μετά από μόλις 40 θανάτους σε πληθυσμό ενός δισεκατομμυρίου και 200 χιλιάδων ανθρώπων, γνωρίζοντας ότι η γρίπη σκοτώνει 3.000 άτομα στη Γαλλία κάθε χρόνο». Το κινεζικό κράτος διαθέτει την δυνατότητα ενός προηγμένου ολοκληρωτικού ελέγχου του πληθυσμού με την βίντεο-παρακολούθηση μέσω 400 εκατομμύριων καμερών ενώ παράλληλα έχει οικοδομήσει το περίφημο σύστημα «σημείων κοινωνικής πίστης», με τα οποία ρυθμίζει τη συμπεριφορά των πολιτών. Ο οργουελιανός έλεγχος τώρα γιγαντώνεται μ’ αφορμή τον κορωναϊό για να συμπεριλάβει την επί τόπου επιτήρηση με ταξιαρχίες των «εθελοντών» πολιτών σε κάθε γειτονιά, ενώ η ασφάλεια ελέγχου ταυτοτήτων ασκείται καθ’ όλο το 24ωρο με αποκλεισμένες τις φτωχότερες γειτονικές.

«Χώρες ολόκληρες χρησιμεύουν σαν πειραματόζωα σε κοινωνικούς πειραματισμούς μεγάλης κλίμακας», τονίζει στους Financial Times ο ιστορικός Γιουβάλ Νόα Χαράρι, την ίδια στιγμή που ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν καλεί στην συγκρότηση μιας παγκόσμιας κυβέρνησης με «προσωρινό» χαρακτήρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία του κορωναϊού.
Στην ίδια κατεύθυνση, όμως, δεν βρίσκονται και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, οι περιλάλητες δυτικές δημοκρατίες; Σύμφωνα με τον Τρίσταν Χάρις, πρώην υπάλληλο του τομέα Ηθικής της Google, η τεχνητή νοημοσύνη «είναι σαν ένα πείραμα φυλακής, καλούμε τον κόσμο μέσα σε ένα μάτριξ και βγάζουμε χρήματα και δεδομένα με την δραστηριότητα τους με μόνο σκοπό το κέρδος. Και δεν είμαστε καν ενήμεροι ότι αυτό συμβαίνει. Χάσαμε τον δρόμο μας. Ομάδες μηχανικών χακάρουν την ανθρώπινη ψυχολογία για να πάρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερους εγγεγραμμένους χρήστες».

Σύμφωνα πάλι με τον Μακνάμι, επενδυτή και μέτοχο του Facebook: «χωρίς υπερβολή οι διαδικτυακές πλατφόρμες συνιστούν την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια τάξη. Αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα απολυταρχικό μέλλον, πρέπει να μειώσουμε την επιρροή τους, επειδή δίνουν στους αυταρχικούς τη δυνατότητα να επιβάλλουν εύκολα την θέλησή τους. Δεν είναι δυνατόν τα όποια οφέλη του Facebook να δικαιολογούν συλλογικές βλάβες σε δισεκατομμύρια ανθρώπων, να δικαιολογούν την αποσταθεροποίηση κρίσιμων θεσμών, του Τύπου, των εκλεκτορικών συστημάτων, και των διεθνών συστημάτων διακυβέρνησης, που προστατεύουν τους αθώους».

Σιγά μην προστατεύουν τους αθώους τα διεθνή συστήματα διακυβέρνησης! Ακριβώς την ίδια δουλειά επιτελούν. Η ισχύς της παρακολούθησης μέσω των κοινωνικών δικτύων, η δυνατότητα χειραγώγησης εκλογικών αποτελεσμάτων, είναι μέρος της παγκόσμιας διακυβέρνησης και όχι ξένο σώμα.

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις, οι αδυσώπητοι πόλεμοι δεδομένων, οι αλγόριθμοι οι οποίοι ορίζουν το μέλλον μας εκφράζουν την διαχρονική θέληση κάθε εξουσίας και κάθε εξουσιαστή, ο οποίος βεβαιώνει: θέλουμε να σας χειραγωγήσουμε και θέλουμε να το κάνουμε γρήγορα, αποτελεσματικά, τελεσίδικα… Η άνευ προηγουμένου οικειοθελής παράδοση προσωπικών στοιχείων στην κρεατομηχανή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα είναι ό,τι πιο ευχάριστο έχει συμβεί για τους εξουσιαστές, χωρίς υπερβολή, σ’ όλη την ιστορική διαδρομή της κυριαρχίας και ότι πιο δυσοίωνο για τους εξουσιαζόμενους.

Ο αντίκτυπος αυτής της παράδοσης, δυστυχώς, δεν είναι ακόμη εύκολο να εκτιμηθεί, ούτε οι συνέπειες στον έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συγκατάθεση που έχει δοθεί στην εξουσία έχει τεράστια σημασία γι’ αυτήν, επειδή, όπως είναι γνωστό, η επιβολή μόνο μέσω της ωμής βίας και τρομοκρατίας έχει κοντά ποδάρια. Όπως έγραφε το 1971 ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, «Μία τέτοια κοινωνία θα ελέγχεται από την ελίτ της οποίας η εξουσία θα βασίζεται σε μία ανώτερη επιστημονική τεχνογνωσία. Ανεμπόδιστη από τους περιορισμούς των παραδοσιακών φιλελεύθερων αξιών, η ελίτ αυτή δεν θα διστάσει, για πολιτικούς λόγους, να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες σύγχρονες τεχνικές για να επηρεάσει τη δημόσια συμπεριφορά και να κρατήσει την κοινωνία υπό έλεγχο και επιτήρηση».

Χαρακτηριστικός είναι ο προβληματισμός που τέθηκε όταν πρόσφατα απειλήθηκε η διακοπή της πρόσβασης σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες του facebook και του Instagram, που ζουν στον ευρωπαϊκό χώρο, και αφορούσε τον κίνδυνο της ψυχολογικής τους διαταραχής λόγω της εξάρτησής τους και μάλιστα εν μέσω λοιπών απαγορεύσεων ελέω κορωναϊού.

Ακριβώς εξ αιτίας αυτής της πραγματικότητας το κινέζικο μοντέλο ολοκληρωτικού ελέγχου και επιτήρησης μπορεί να συγκλίνει εύκολα στις υπάρχουσες απαιτήσεις για την χειραγώγηση των δυτικών κοινωνιών. Και δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Θα θυμίσουμε ότι μια από τις μεγαλύτερες βρετανικές εφημερίδες, η Daily Mail, με ημερήσια κυκλοφορία 4.000.000, φύλλα ανήκε στους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του ναζιστικού καθεστώτος.

Παγκόσμια επιβολή, λοιπόν, καραντίνας, ταυτόχρονος εγκλεισμός στα σπίτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων, συνεχείς υγειονομικοί έλεγχοι, βιομετρικοί έλεγχοι, βιομετρικές ταυτότητες, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αποθέωση της τηλεργασίας, τρομοκράτηση με επαναλαμβανόμενες εικόνες, χαρακτηρισμός ως τρομοκρατών εκείνων που αρνούνται να βάλουν μάσκα, πλήρης υποταγή στον επιστημονικό λόγο, ακόμα και όταν πρόκειται για την πλέον παράλογη απαίτηση πειθάρχησης.

Ο Άλντους Χάξλεϋ στο περίφημο βιβλίο του «Ο Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος», έγραφε ότι «τα υποκείμενα του μελλοντικού δικτάτορα θα κυβερνούνται ανώδυνα από ένα σώμα κοινωνικών μηχανικών υψηλής κατάρτισης». Η προηγηθείσα αποθέωση της βιολογικής υγείας, καλλιέργησε το εύφορο έδαφος για την αποδοχή του απόλυτου τρόμου μπρος στο αντίθετο ενδεχόμενο και ακριβώς εδώ στηρίζεται η κυριαρχία: στην υπόσχεση της νίκης –και μάλιστα με στρατιωτική ορολογία– επί του κορωναϊού, μια υπόσχεση, όμως, που προϋποθέτει την συγκατάνευση στην απόλυτη πειθάρχηση με τα μέτρα που επιβάλλει όσο και αν φαίνονται παράλογα, όσο και αν τρομάζει η σκέψη ότι ήρθαν για να μείνουν, όσο και οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε ότι το ξέφωτο όλο και ξεμακραίνει.

Συσπείρωση Αναρχικών

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 208, Οκτώβριος 2020

ΠΗΓΗ: anarchypress.wordpress.com 

ΠΗΓΗ:https://ikariologos.gr