Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Σομαλία: Ο αγώνας παιδιών να βρούν φαγητό εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών (video)

 

Ο 11χρονος Μπασίρ Νουρ Σαλάτ ανήκει σε μια ομάδα παιδιών που μαζεύονται έξω από τις πύλες του Δημοτικού Σχολείου Kabasa στην πόλη Dollow κάθε πρωί και μεσημέρι, κοιτάζοντας με λαχτάρα μέσα από το συρμάτινο πλέγμα καθώς οι μαθητές μέσα καταβροχθίζουν ένα φλιτζάνι με κουάκερ ή ένα πιάτο φασόλια και καλαμπόκι ως μέρος ενός προγράμματος που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

 Ο Σαλάτ και η ομάδα των φίλων του μπαίνουν στα κλεφτά στην αυλή του σχολείου, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της οργής ενός δασκάλου, για να γευματίσουν κρυφά.

Τέτοιες σκηνές θα γίνουν πιο συνηθισμένες, όχι μόνο στη Σομαλία αλλά σε τεράστιες περιοχές του κόσμου, καθώς οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται ανάλογα με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η Σομαλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία εδώ και τέσσερις δεκαετίες και θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι κάτοικοι της και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που τους υποστηρίζουν πρέπει να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα, την ώρα που οι τιμές τους αυξάνονται συνεχώς και απορροφούν ταχύτατα τη σπάνια χρηματοδότηση από δωρητές.

Παράλληλα, κάτοικοι υποστηρίζουν ότι αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα σε ορισμένες περιοχές έχουν απαγορεύσει στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή που ελέγχουν.

Πηγή: Reuters

ΠΗΓΗ: ertnews.gr 

ΠΗΓΗ:https://ikariologos.gr