Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Για τον νεκρό εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ 254/1935 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΣΜΥΡΝΗΣ 2 – 83100 – ΣΑΜΟΣ # ΤΗΛ: 22730 27561 # FAX: 28440
# E-MAIL: eksamou@otenet.gr # SITE: www.eksamou.gr

Σάμος, 30 Μάη 2023

Για τον νεκρό εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος
ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
ΌΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Συναδελφισσες και συνάδελφοι,
Το Εργατικό Κέντρο Σάμου εκφράζει οργή και θλίψη για το νεκρό εργάτη στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα και εύχεται συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του, καθώς και καλή και ταχεία ανάρρωση στους δύο τραυματίες που νοσηλεύονται.
Δεκάδες είναι τα εργατικά ατυχήματα και οι νεκροί στους εργασιακούς χώρους, καθώς πλέον μιλάμε για έναν νεκρό κάθε τρεις μέρες στη χώρα μας το 2023. Το ακούμε και ανατριχιάζουμε το πόσο τραγικά έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στους χώρους δουλειάς, αφού αποτελεί ματωμένο ρεκόρ με βάση τα επίσημα στοιχεία, η τεράστια τραγική άνοδος τόσο σε εργατικά ατυχήματα όσο και σε νεκρούς εργαζόμενους σε σχέση με το 2019.
Υπάρχουν δύο ζύγια: στο ένα ζύγι είναι τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών και στο άλλο ζύγι είναι οι ζωές μας, οι εργαζόμενοι που παράγουν αυτά τα κέρδη. Το έγκλημα στη Ζώνη του Περάματος ήταν προδιαγεγραμμένο, όπως προδιαγεγραμμένο ήταν και το έγκλημα στα Τέμπη. Είναι έγκλημα γιατί η υγιεινή, η ασφάλεια τα μέτρα προστασίας γι’ αυτούς είναι κόστος. Είναι ένα ακόμη έγκλημα, διότι εργοδοσία, κράτος, κυβερνήσεις διαχρονικά ήξεραν από πρώτο χέρι ότι οι ζωές των εργαζομένων κάθε μέρα παίζονται κορόνα-γράμματα. Οι συνδικαλιστές και το συνδικάτο Μετάλλου κατήγγειλαν επανειλημμένα την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις άθλιες συνθήκες εργασίας, ενώ μόνο από την αρχή του χρόνου έχουν πραγματοποιήσει 4 απεργίες γι’ αυτό το λόγο.
Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ.Μητσοτάκης και όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική, την οποία φιγουράρουν προεκλογικά. Την ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και του μετάλλου. Πρόκειται για ανάπτυξη για τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, για κέρδη βαμμένα στο αίμα των εργατών!
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα μεγάλο μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή τη ΣΣΕ δεν την έκαναν υποχρεωτική ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η επόμενη της ΝΔ, για να μη χαλάσουν τα χατίρια της μεγαλοεργοδοσίας. Τόσο νοιάζονται για τους εργαζόμενους!
Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στηρίζει τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη Ζώνη και καλεί τους εργαζόμενους όλων των κλάδων του νομού μας σε οργανωμένο, μαζικό, συλλογικό αγώνα μέσα από τα σωματεία, ενάντια στην πολιτική που φέρνει κέρδη για τους λίγους, που δεν λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή και τη θεωρεί κόστος, που κάνει τους χώρους δουλειάς κοιλάδες των Τεμπών, που σακατεύει εργάτες, οδηγεί στην φτώχια και την εξαθλίωση για μια μπουκιά ψωμί.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

https://www.eksamou.gr/2023/05/blog-post_31.html

ΠΗΓΗ:https://ikariologos.gr