Κοσμοπλημμύρα από την πρώτη μέρα στις τριήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησαν χθες στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη και θα κορυφωθούν το Σάββατο 14/9 με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.
Τις εκδηλώσεις παρακολουθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Το πρώην Στρατόπεδο «Καρατάσιου» γέμισε από χιλιάδες κόσμου που έδωσε το «παρών» στο μεγάλο ραντεβού με τη νεολαία του ΚΚΕ και κυριολεκτικά «βούλιαξε» τον χώρο.
Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών, νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους επισκέφθηκαν τα στέκια και είδαν τις θεματικές εκθέσεις, συμμετείχαν στις δραστηριότητες που είχαν οργανωθεί και απόλαυσαν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Σήμερα Παρασκευή ξεχωρίζει η συζήτηση που προγραμματίζεται στις 8 μ.μ., στη Λαϊκή Σκηνή με τίτλο: «Υπάρχει διέξοδος από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων, ο Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός». Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα σήμερα και αύριο
Παραθέτουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα σήμερα και αύριο:
Σήμερα Παρασκευή
- Κεντρική Σκηνή:
Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη, σε επιμέλεια Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης
Δημήτρης Μπάσης – Μαζί του η Kalliope
- Λαϊκή Σκηνή:
«Ορχήστρα το λαϊκό». Τραγουδούν: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καυκούλας, Νίκος Ταλέας
Βάσω Βασιλειάδου
- Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:
«Μωζάικ»
Νεφέλη Φασούλη
Δημήτρης Μυστακίδης
- Μαθητική Σκηνή:
Stand-up comedy με τους: Θανάση Γκατζόλη, Χρύσα Κατσαρίνη, Χριστίνα Μπάκου, Αλέξανδρο Μουρατίδη
Buzz
Anser
Αύριο Σάββατο
- Κεντρική Σκηνή:
«Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Επιμέλεια: Διονύσης Τσακνής. Ερμηνεύουν: Διονύσης Τσακνής, «Κίτρινα Ποδήλατα», Μιρέλα Πάχου, Steve Tesser
Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη
- Λαϊκή Σκηνή:
Ο Κώστας Καρμπάς και ο Γιώργος Αετόπουλος σε ένα αφιέρωμα από το ροκ τραγούδι στο λαϊκό
Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη
- Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:
Urban Pulse
Banda Entopica
- Μαθητική Σκηνή:
Rast Maqam
Tserna
«Κοινοί Θνητοί»
Κάθε χώρος, κάθε Στέκι είχε κάτι να πει
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών βρέθηκε από την πρώτη ώρα η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ με τίτλο «Η νέα εποχή στην Τεχνολογία απαιτεί μία νέα εποχή στην κοινωνία» που συμβάλλει να απαντηθούν βασικά ερωτήματα που υπάρχουν, αλλά και να καλλιεργήσει νέα, ώστε να οδηγηθεί η δημιουργική και κριτική σκέψη του επισκέπτη ένα βήμα παρακάτω.
Χτες με ενδιαφέρον περιεχόμενο υποδέχθηκαν τους χιλιάδες επισκέπτες τα θεματικά στέκια και οι γωνιές του Φεστιβάλ.
Το Στέκι των Φοιτητών φιλοξενεί τρεις «μικρο-εκθέσεις»: φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή φοιτητών διαχρονικά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, μια έκθεση αφιερωμένη στην πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και μια ξεχωριστή έκθεση για να γνωρίσουν την ΚΝΕ οι πρωτοετείς φοιτητές.
Στο Στέκι Μαθητών που «στόλισαν» οι ίδιοι οι μαθητές ζωγραφίζοντας το σύνθημα «Free Palestine», αλλά και με ένα ξεχωριστό graffiti το έγκλημα των Τεμπών, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες παρουσιάσεις των μαθητικών πρότζεκτ. Συγκεκριμένα, μαθητές από τα Γυμνάσια του κέντρου παρουσίασαν το «Καπλάνι της βιτρίνας» με θεματική τον πόλεμο και μαθητές από τα Λύκεια του κέντρου έπαιξαν με άλλους συμμαθητές τους το γνωστό παιχνίδι «Ρουκ – Ζουκ» με θεματική τις «προοδευτικές κυβερνήσεις». Οι παρουσιάσεις των πρότζεκτ θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες από τις 7.30 έως τις 9 το απόγευμα.
Στο Στέκι «ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις» οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια έκθεση αφιερωμένη στη διαχρονική πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις. Ξεχωριστή θέση έχουν για ακόμη μια χρονιά τα θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας», «Αργώ» και το πρόγραμμα πρόληψης «Ελπίδα».
Στο Στέκι Αθλητισμού φιλοξενήθηκε μια έκθεση αφιερωμένη για τον αθλητισμό στην ΕΣΣΔ, ενώ «τρέχουν» από χθες οι δηλώσεις συμμετοχής για το τουρνουά σκακιού που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.
Στην όμορφη γωνιά για τους μικρούς φίλους του «Κόκκινου Αερόστατου» ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ένα μικρό κορίτσι από την Παλαιστίνη τραγούδησε από σκηνής στα Αραβικά το «Παιδιά του κόσμου», ενώ ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τη Γεωργία που παρουσίασαν παιδιά από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αργώ».
Ο Παιδότοπος, που θα λειτουργεί όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, γέμισε από νωρίς με πολλά παιδικά χαμόγελα αλλά και χρώματα, καθώς χθες ήταν η «μέρα των χρωμάτων», αφού κάθε μέρα στον παιδότοπο αντιστοιχεί και σε διαφορετική θεματική με πλούσιο πρόγραμμα. Ξεχώρισαν οι δραστηριότητες για τα παιδιά όπως προσωπογραφίες, «φτιάχνουμε τη δική μας πόλη με ανακυκλώσιμα υλικά», αλλά και παιχνίδια με χρώματα.
Ομορφο πρόγραμμα στις σκηνές του Φεστιβάλ
Το μουσικό πρόγραμμα στην Κεντρική Σκηνή του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη που επιμελήθηκε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης και ερμήνευσαν επί σκηνής ο Βασίλης Λέκκας και ο Γιώργος Νικηφόρου – Ζερβάκης.
Οι καλλιτέχνες ξεκίνησαν τη συναυλία τραγουδώντας α-καπέλα το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», εισπράττοντας το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου, που είχε ήδη πάρει θέση στην κεντρική σκηνή.
Με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και εκείνος ανταπέδωσε μουσικά με τα «Χαιρετίσματα», λέγοντας στη συνέχεια χαρακτηριστικά στον κόσμο που έδωσε το «παρών» για ακόμη μια φορά στα πλαίσια του Φεστιβάλ: «50 χρόνια Φεστιβάλ ας ξανασυστηθούμε λοιπόν…» δίνοντας το σύνθημα για να ακουστούν τα «Εφηβα γεράκια», ενώ κάτω από τη σκηνή συνέβαινε το αδιαχώρητο.
Με αγαπημένες λαϊκές νότες και αφιέρωμα «Από το πολιτικό στο λαϊκό» ξεκίνησε και το μουσικό πρόγραμμα στη Λαϊκή Σκηνή. Στο αφιέρωμα συμμετείχαν ο Σωτήρης Μπαλλάς και η Μέλπω Αλεξανδροπούλου, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τη συμμετοχή, «μεγαλώσαμε σε αυτό, τραγουδήσαμε σε αυτό, συνεχίζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Μπαλλάς.
Στο αφιέρωμα ακούστηκαν αγαπημένα λαϊκά τραγούδια με ιδιαίτερη αναφορά σε μεγάλους συνθέτες.
Στη συνέχεια η σκυτάλη πήρε η Φωτεινή Βελεσιώτου, που καθήλωσε το κοινό με αγαπημένα τραγούδια όπως τα «Διόδια» και οι «Μέλισσες», αλλά και άλλα γνωστά λαϊκά άσματα.
Η ίδια ευχαρίστησε την ΚΝΕ και ευχήθηκε «καλή δύναμη και καλούς αγώνες». «Τη Θεσσαλονίκη την έχω μέσα στην καρδιά μου…» συμπλήρωσε.
Στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων εργαζομένων το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους «Ravels» σε αγαπημένους ροκ ήχους. Ακολούθησαν οι απολαυστικοί «Κόζα Μόστρα» με έντονη διάθεση για ένα δυνατό live, παρασέρνοντας το κοινό στον ρυθμό τους με καινούρια αλλά και παλιά τραγούδια από τη δισκογραφία τους. Οι συναυλίες ολοκληρώθηκαν με ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι από το συγκρότημα «Γκιντίκι» με μικρούς και μεγάλους να μη χάνουν χρόνο να σύρουν τον χορό.
Με μαθητικά συγκροτήματα ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα στη Μαθητική Σκηνή. Την αρχή έκαναν οι «Melifluo» με έντεχνες μελωδίες σε ιταλικό και ισπανικό στίχο, με ιδιαίτερη στιγμή την ερμηνεία του τραγουδιού «Callo Rojo», ένα αντιφασιστικό τραγούδι που γράφτηκε στον ισπανικό εμφύλιο και η μετάφρασή του στα Ελληνικά «Γαρούφαλλο μου» είναι αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη.
Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκαν οι «Αρκαντάσηδες», δίνοντας τον τόνο με γνωστά έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια όπως η «Μισιρλού», ενώ δεν ξέχασαν να αναφερθούν στη μοναδικότητα του θεσμού του Φεστιβάλ ευχαριστώντας την ΚΝΕ που τους έδωσε το βήμα για τη συμμετοχή.
Πηγη: 902
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr