Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Δήμος Νεστορίου: Διαμαρτύρεται για την διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο σε περιοχή Natura

 

Την έντονη αντίδραση του, εκφράζει ο δήμος Νεστορίου για την αυθαίρετη διάνοιξη νέου δρόμου στον Γράμμο, η οποία, όπως υποστηρίζει, καταστρέφει την προστατευόμενη περιοχή του Natura 2000.

Σύμφωνα με τον Δήμο, οι εργασίες πραγματοποιούνται χωρίς καμία διαβούλευση ή έγκριση. Τονίζεται επίσης πως η διάνοιξη έγινε χωρίς περιβαλλοντική και τεχνική μελέτη, ενώ οι υπάρχοντες δρόμοι επαρκούν για τις ανάγκες της περιοχής.

Ο δήμος σε ανακοίνωση του ζητά εξηγήσεις από τους αρμόδιους φορείς και απαιτεί πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα στη λήψη αποφάσεων για παρεμβάσεις σε ευαίσθητες περιοχές.

Στην ανακοίνωση του μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το πιο σημαντικό είναι ότι για το έργο αυτό δεν έγινε καμία διαβούλευση, δεν ρωτήθηκε κανένας φορέας (πχ Αυτοδιοίκηση), δεν υπήρξε γνωστό αίτημα, αλλά και ούτε κάποια αναγκαιότητα να κατασκευαστεί.

Μάλιστα η διάνοιξη αυτή καταστρέφει υφιστάμενο πεζοπορικό μονοπάτι. Δικαιολογίες του τύπου “το έργο γίνεται για φύλαξη των συνόρων ή την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων” δεν ευσταθούν, γιατί ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει σχέση με τα σύνορα, ούτε προσθέτει τίποτα στους κτηνοτρόφους, που εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους δρόμους, οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι κάποια βελτίωση και την ετήσια συντήρηση που πραγματοποιείται από τα μηχανήματα του στρατού και της περιφέρειας.

Ενημερώνουμε επίσης ότι υπάρχουν ήδη δύο δρόμοι σύνδεσης της Μακεδονικής με την Ηπειρωτική πλευρά του Γράμμου, και συνεπώς ο νέος αυτός δρόμος δεν προσφέρει κάτι νέο, αντίθετα επιμηκύνει την σύνδεση και επειδή γίνεται πρόχειρα, σύντομα θα καταστραφεί από κατολισθήσεις, χιόνια, λάσπες κλπ.

Ακόμη φαίνεται ότι η διάνοιξη γίνεται χωρίς καμία αδειοδότηση από Δν/ση Δασών, ΥΠΕΝ, ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς τεχνική μελέτη, λες και είμαστε τριτοκοσμική χώρα».

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

ΠΗΓΗ:https://ikariologos.com