Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Μην χαίρεστε που δεν κέρδισε η Λεπέν

zip-hoodie-anti-front-national-fn-d0012740797Αρκετοί άνθρωποι στην Ελλάδα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμέτων του δεύτερου γύρου των Γαλλικών εκλογών, χάρηκαν που δεν κέρδισε η Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο. Όμως κάνουν ένα τεράστιο λάθος γιατί η Λεπέν έχει ήδη καρδίσει, τόσο πολιτικά όσο και εκλογικά [είχε αύξηση 800.000 ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο].

Πολιτικά έχει κερδίσει αφού κατάφερε στον πρώτο γύρο να βγει πρώτο κόμμα και αυτό δεν έγινε τυχαία. Αυτό έγινε γιατί η ατζέντα της, η ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη ατζέντα της, έχει γίνει η κυρίαρχη κρατική πολιτική στη Γαλλία. Ο λόγος που δεν κέρδισε καμία περιφέρεια έχει να κάνει με το ότι η Δεξιά του Σαρκοζί και οι Σοσιαλιστές του Ολάντ, σε πολλές περιφέρειες, έκαναν κοπρεμί και συνεργάστηκαν για να μην βγει πρώτος ο συνδυασμός της Λεπέν.
Αλλά επί της ουσίας η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», που επιβλήθηκε από το γαλλικό κράτος μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στις 13 Νοέμβρη, δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ενσάρκωση των ακροδεξιών πολιτικών που προτάσσει το Εθνικό Μέτωπο διότι δεν στρέφεται κατά των τζιχαντιστών αλλά κατά μεταναστών, προσφύγων και ανθρώπων που ασχολούνται με τα κινήματα. Πόσοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί, προσαχθεί ή ελεγχθεί όχι γιατί είναι κομμάτι του ISIS αλλά γιατί αγωνίζονται ενάντια σε κεφάλαιο ή/και κράτος.
Μην χαίρεστε που δεν κέρδισε η Λεπέν γιατί πολύ απλά κέρδισε το πολιτικό της πρόταγμα. Μην χαίρεστε που δεν κέρδισε η Λεπέν γιατί ο Σαρκοζύ δεν διαφέρει και πολύ από την Λεπέν.  Μην ξεχνάμε πως ο Σαρκοζύ ήταν εκείνος που έκανε πογκρόμ κατά των Ρομά με μαζικές απελάσεις, πως ο Σαρκοζύ στοχοποιούσε με ρατσιστικές δηλώσεις μη-λευκούς Γάλλους ως  εγκληματίες στον απόηχο της εξέγερσης των παρισινών προαστίων. Μην χαίρεστε με εκλογικές ήττες ή νίκες, οι κοινωνίες δεν αλλάζουν μέσα από εκλογικές διαδικασίες.
Για το Kollect: Θάνος Αγγελόπουλος
ΠΗΓΗ