Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είπαν και πάλι ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα

Χθες στις Βρυξέλλες, τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ ψήφισαν αρνητικά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) για έγκριση καλλιέργειας δύο νέων μεταλλαγμένων καλαμποκιών (1507 της DuPontPioneer, Bt11 της Syngenta) και επανέγκριση καλλιέργειας του μοναδικού μεταλλαγμένου που καλλιεργείται σήμερα σε χώρα της ΕΕ (κυρίως στην Ισπανία), το MON810 της Monsanto.

Η συνάντηση, παρ’ όλο που δεν πέτυχε ειδική πλειοψηφία όπως απαιτείται προκειμένου να απορριφθεί (ή να εγκριθεί) πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαίωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) αρνείται να καλλιεργήσει μεταλλαγμένα στην επικράτεια της.

Αποδεικνύεται και πάλι ότι ο μόνος δρόμος για τη γεωργία, την τροφή και την υγεία μας είναι η στροφή προς τη δίκαιη και βιώσιμη γεωργία, που παράγει υγιή και ασφαλή τροφή χωρίς να δηλητηριάζει την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος.

Σχετικά με την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, η Greenpeace ζητά τη συνολική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα και την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αξιολογούνται οι επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι να γίνει η αναθεώρηση, καμία έγκριση για καλλιέργεια μεταλλαγμένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να προχωρήσει.

Το Ευρωκοινοβούλιο, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρνείται τις προτάσεις αδειοδότησης των τριών μεταλλαγμένων καλαμποκιών, ενώ το Δεκέμβριο του 2015 ζήτησε μορατόριουμ για όλες τις άδειες καλλιέργειας μεταλλαγμένων μέχρι να γίνει αναθεώρηση του συστήματος λήψης αποφάσεων για το συγκεκριμένο θέμα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αδειοδότηση των τριών μεταλλαγμένων καλαμποκιών (στα αγγλικά), εδώ.