Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

H 15η Ιουνίου έγινε 22 και από το χρέος η νέα "κόκκινη γραμμή" είναι η ποσοτική χαλάρωση


- Με αφορμή το συνέδριο του ECONOMIST, στη Φρανκφούρτη για την ποσοτική χαλάρωση ο Τσακαλώτος.
Παππάς: λύση στο Eurogroup ή στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου

Στην Φρανκφούρτη μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την κυβερνητική συμβιβαστική φόρμουλα για άρση του αδιεξόδου και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 

-
- Από τη στιγμή που στο Eurogroup της 22ης Μαΐου , «ψαλιδίστηκαν» αισθητά οι όποιες πιθανότητες υπήρχαν για συμφωνία που θα περιλάμβανε ελάφρυνση του χρέους, η κυβέρνηση αναθεώρησε την στρατηγική της και έστρεψε την προσοχή της στον έτερο κυρίαρχο στόχο που ακούει στο όνομα QE.

Στο Μαξίμου επεξεργάζονται εδώ και ημέρες σενάρια και προσεγγίσεις, μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά την απουσία των προαπαιτούμενων που είχε θέσει-όπως συμφωνία για χρέος και σχετικές εκθέσεις βιωσιμότητας, θα κατοχυρωθεί νομικά και θα λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις δια χειρός ευρωπαίων, προκειμένου να αποδεχθεί την είσοδο της Ελλάδας στο QE.

H φόρμουλα που αναζητά το Μαξίμου, σε συνεννόηση πάντα με Ευρωπαίους ηγέτες, θα δώσει την «ευκαιρία» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμείνει στο πρόγραμμα και θα αποτελεί την δικλείδα «ασφαλείας» που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανάψει το «πράσινο φως» στην Αθήνα.

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα σχέδιο που θα λειτουργεί ως «εγγύηση βιωσιμότητα χρέους» προς την ΕΚΤ. Εγγύηση που θα φέρει την «υπογραφή» των ευρωπαίων και σύμφωνα με το Μαξίμου μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο «όχημα», προκειμένου να ξεκλειδώσει τις «πύλες» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενδεχομένως και στο επόμενο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου.