Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

«Μια ενδιαφέρουσα τοπική έκδοση με πανελλήνιο ενδιαφέρον του ιστοριοδίφη Κώστα Παντελόγλου»

Με τον παραπάνω τίτλο ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών και το Δήμο των Αθηναίων συγγραφέας Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου κοινοποίησε στις 6 Απριλίου 2017 μια παρουσίαση του βιβλίου μου με τίτλο «Πλατεία Πατριάρχου, η καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας», την οποία και καταχωρώ αμέσως παρακάτω.


Κώστας Π. Παντελόγλου

Ο ακάματος ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Παντελόγλου, Μικρασιατικής καταγωγής και κατοικοεδρεύων στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, μετά από τα τόσα και τόσα έργα του, που αναφέρονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – για την οποία διαθέτει το πιο πλήρες επιστημονικό και ιστορικό Αρχείο – μας έδωσε τώρα και το πολυσήμαντο έργο του: «Πλατεία Πατριάρχου – Η καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας» (εκδόσεις του «Κέντρου Ιστορίας Νέας Φιλαδέλφειας», το οποίο ίδρυσε ο ίδιος).

Το έργο, προϊόν μόχθου μεγάλου τόσο του ίδιου όσο και ολοκλήρου της οικογένειάς του, έχει μεν ως πυρήνα την «Πλατεία Πατριάρχου» – όπου ήταν το σπίτι του Πατριάρχη – αλλά αφορά τη Νέα Φιλαδέλφεια, κατά κύριο λόγο, με ευρύτερες όμως ιστορικές, πολιτιστικές και πολιτικές προεκτάσεις.


Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο θα έπρεπε να εκπονηθεί από το Δήμο ή τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, αλλά το έκανε η οικογένεια Παντελόγλου […] Αν και μαχόμενος της Αριστεράς ο Κώστας Παντελόγλου δεν περίμενε τον … λαϊκό παράγοντα και το Δήμο να κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουν και επωμίστηκε ο ίδιος την προσπάθεια της … ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Μέσα από τις 420 σελίδες του βιβλίου που τεκμηριώνεται με -πλουσιότατη βιβλιογραφία-ντοκουμέντο τοπικής ιστορίας, πολιτικής ιστορίας, λαογραφίας, πολιτισμού και παιδείας – παρελαύνουν γεγονότα, πρόσωπα, κοινωνικές καταστάσεις και εικόνες ζωής, που ανακαλύπτει και φέρνει στο φως η ερευνητική σκαπάνη του Παντελόγλου, που σκάβει στα ορυχεία της ιστορίας και της κοινωνίας.

Το έργο αυτό, αφιερωμένο στη συμπλήρωση 90 χρόνων ζωής της Νέας Φιλαδέλφειας, αποτελεί το πρώτο, αφού, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος «προγραμματίζει μια σειρά εκδόσεων που αφορούν την ιστορία της περιοχής μας». Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πολύτιμη – από κάθε άποψη – εργασία του χαλκέντερου ερευνητή και λάτρη της πόλης του θα βρει την έστω στοιχειώδη θετική ανταπόκριση, τουλάχιστον, από το σύνολο των συμπολιτών του […].

Καλοτάξιδο το έργο σου Κώστα, το οποίο έχει θέση σε κάθε σπίτι της Ν. Φιλαδέλφειας και ασφαλώς στις βιβλιοθήκες του Δήμου και των τοπικών συλλογικοτήτων κάθε μορφής.

Έρρωσο Κώστα, ο πολίτης Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου.
"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας"http://www.kosmosnf.gr