Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Αστυνομία παντού απ’ την κυβέρνηση: Ερχεται ειδική «μονάδα» για τη φύλαξη σε μετρό και ΗΣΑΠ

 

Ενεργοποιείται ενισχυμένη ομάδα δράσης με περίπου 90 αστυνομικούς – ένοπλους φρουρούς και άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά – αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι θα λάβουν ειδική εκπαίδευση και θα έχουν τον έλεγχο για τις αποβάθρες των 64 σταθμών του μετρό και του ΗΣΑΠ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εφημερίδα “Τα Νέα”, η παρουσία αυτής της μονάδας στον υπόγειο της Αθήνας, θεωρείται κομβική στο σύστημα αστυνόμευσης της πρωτεύουσας. Για ακόμη μια φορά, η απάντηση της κυβέρνησης είναι περισσότερη αστυνομία σε κάθε χώρο της ζωής των πολιτών.

Ήδη από την περίοδο 2012-2014 το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχε μελετήσει τη σύσταση Ειδικής Αστυνομίας Μεταφορών. Το σχέδιο προέβλεπε ότι το αστυνομικό αυτό σώμα θα υπαγόταν μεν υπηρεσιακά στην ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο θα είχε μοναδικό τομέα ελέγχου το δίκτυο του μετρό και του ΗΣΑΠ, με τη συνεργασία 300 security που απασχολούνταν τότε στους εν λόγω φορείς.

Αυτή την φορά με αφορμή την επίθεση στον σταθμάρχη, δηλαδή ένα μεμονωμένο περιστατικό η κυβέρνηση επιλέγει περισσότερη καταστολή στα ήδη φυλασσόμενα από security μετρό.

Στελέχη της Κατεχάκη αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι «πολλοί υπάλληλοι του μετρό και του ΗΣΑΠ είχαν ακολουθήσει προ εξαετίας ασκήσεις προσομοίωσης σε διάφορα συμβάντα, ανάμεσα στα οποία και η αντιμετώπιση επίθεσης επιβάτη (πιθανόν από άτομο που δεν είχε πληρώσει εισιτήριο). Στις ασκήσεις αυτές συστηνόταν στους ελεγκτές να αποφεύγουν να συμμετάσχουν σε εντάσεις ή προστριβές με επιβάτες και να περιμένουν να φτάσει αστυνομική δύναμη στο σημείο. Υποδείξεις που δεν φαίνεται να ακολούθησε πλήρως ο 53χρονος υπάλληλος που χτυπήθηκε άγρια».

ΠΗΓΗ: rosa.gr 

ΠΗΓΗ:https://ikariologos.gr